Татяна Тодорова от Русе е напълно неподвижна, но заради намаления процент инвалидност

...
Татяна Тодорова от Русе е напълно неподвижна, но заради намаления процент инвалидност
Коментари Харесай

Болна жена попита: Събота и неделя ние не живеем ли? Прибират ни във фризер ли?

Татяна Тодорова от Русе е изцяло неподвижна, само че поради понижения % неработоспособност от ТЕЛК получава по-малка пенсия и не може да употребява личен асистент. Тя живее сама и се нуждае от непрекъснати грижи, а няма средства да си наеме болногледач.

Татяна Тодорова е прикована към леглото си поради наднорменото си тегло, което е довело до редица болести освен на костите. Страда от венозна и сърдечна непълнота, както и астма. Твърди, че е била ощетена от Териториалната експертна лекарска комисия още първия път, когато вместо 100% с компаньон ѝ дефинират 93% неработоспособност. Намаленият % неработоспособност съществено ощетява Татяна, споделят от Община Русе.

" Размерът на пенсията е по-малък, финансовата поддръжка, която получава по Закона за хората с увреждания също е в по-малък размер. Самият % 50% ѝ дава опция да употребява услуга единствено патронажна грижа, ние не можем да я включим в асистентска поддръжка, не можем да я включим в механизъм персонална помощ ", съобщи Катя Петрова шеф на Дирекция " Здравеопазване и обществени действия "  Община Русе, предава БНТ.

Сега Татяна получава топъл обяд, а болногледач ѝ оказва помощ единствено два часа дневно. От общината вършат всичко допустимо да ѝ оказват помощ.

" Пращат хора, които не са длъжни - да ми хвърли боклука, да ми почисти или да ми купи нещо. Аз съм доста признателна. Много желая да запитам общественото министерство събота и неделя ние не живеем ли? Прибират ни във фризер ли, в ледник ли или какво? Нямаме човек, който да ни обслужва. Отпуски, болнични, ние оставаме сами ", споделя Татяна Тодорова.

Татяна не се е примирила с понижения % и е обжалвала решението на ТЕЛК. Оттам не получихме отговор на въпросите си, само че от общината са разговаряли с представители на комисията.

" Основното водещо заболяване при нея е затлъстяване, което ѝ дава като благоприятни условия тези 50%. За да изследват в действителност здравословното ѝ положение е належащо постъпване в болница да ѝ се създадат по-обстойни медицински проучвания ", добави Катя Петрова, шеф на Дирекция " Здравеопазване и обществени действия "  Община Русе.

Татяна обаче изрично отхвърля да влезе в болница. Споделя, че преди девет месеца се е разболяла от Ковид и се е наложило четирима мъже да я придвижват до колата за спешна помощ на ръце, при което е потърпевша. В отделението едвам ѝ намерили огромно легло, а в случай че в този момент се наложи проучване със скенер, тя не може да влезе в него.

Затова желае лекарската експертиза да се извърши в дома ѝ. И упорства да се направят законодателни промени, които да оказват помощ в сходни обстановки на хората с наднормено тегло като нея.

" Аз не съм единствена, не желая да оказа помощ единствено на себе си. Аз не съм подправен случай. Просто да бъдат хора, да схванат, че не всеки може да стане, откакто няма условия да стигне в болничното заведение ", казва Татяна Тодорова.

И от името на всички с нейната орис насочва молба и към здравното министерство:

" Да разрешат да живеем почтено и обикновено в една република, в която сме работили малко или доста, малко или доста сме дали, отгледали сме деца за тази страна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР